top of page
Søk
  • Forfatterens bildeThorvald Stolsmo Bøe

Trollkyrkja - Fotografen blir satt på prøveSammen med min datter, en kompis og hans to døtre, drar vi på tur til Trollkyrkja mellom Eide og Elnesvågen. Dette er et sett med grotter forbundet med ganger, og med en stor foss som faller spektakulært ned i den ene grotta.


Størstedelen av turen går i ganske bratt terreng, og til tross for høye tanker om egen form, finner jeg fort ut at både kompisen og jentene drar fra meg oppover bakkene. Jeg velger å skylde på den unødvendig tunge fotosekken som i tillegg inneholder klær, mat og drikke.


Til tross for anstrengelsene, er turen opp til grotta likevel veldig fin, med både vær og utsikt av det gode slaget. Her er noen bilder fra turen:
Fotografering

Inne i grotta, er fremkommeligheten variabel. Det er mørkt, så man må bruke hodelykt. Gangene er stort sett høye nok til at vi kan gå oppreist, men det er til tider blokkeringer i form av store steiner vi må klatre over, eller lave partier hvor vi må bøye oss ned for å unngå å få en skikkelig smell.


Innerst i grotta er munningen til rommet hvor fossen kommer ned i en dam, og renner videre gjennom en underjordisk gang. Tanken er å få tatt en lang eksponering av fossen med vidvinkel.Du kan se et glimt av fossen på bildet. Jeg møter nå en rekke utfordringer, den første er den jevne strømmen av folk i grotta. Jeg trenger noen minutter for å sette opp stativet og stille inn kamera, og med en forventet tidsbruk på ca 30 sek per person, har jeg ingen mulighet til å få til det uten å risikere å bli til irritasjon for de andre hulevandrerne. Jeg feiger derfor ut, og prøver å stille meg opp uten å være i veien, i påvente av et gap i køen.


Av andre utfordringer, så er inngangen til rommet med fossen ganske liten, bratt og glatt. Tanken på å falle i vannet er ikke spesielt fristende, og jeg ser få muligheter til å få satt opp stativet langt nok inn uten å faktisk stå i vannet. Også lite fristende. I tillegg er det store mengder fukt og kald dis i rommet, som setter seg på linsa, så jeg må stadig tørke av objektivet.


Jeg prøver meg etter hvert på et kjapt håndholdt bilde, hvor jeg bruker stativet som en monopod, men det er vanskelig å få god nok støtte. I tillegg har jeg glemt å justere opp ISO, så blenderprioritert modus gir eksponeringstid på flere sekunder. Bildene blir ikke bra.


Kombinasjonen av stress, dis, mange folk og en anelse klaustrofobi, gjør at jeg til slutt bare har lyst ut. Akkurat da er det et lite pusterom i køen, som gjør at jeg rekker akkurat å sette opp stativet bakerst i grotta og ta en 20 sek eksponering. Jeg trodde jeg skrudde av hodelykta, men oppdaget etterpå at jeg hadde skrudd den over på rødt, noe som, hell i uhellet, ga et rødt skjær i bildet og ble ganske kult.


Jeg fikk dermed ikke de bildene jeg håpet på, men lærte en del av de feilene jeg gjorde, og håper å kunne komme tilbake en gang det er mindre folk, og jeg finner en måte å ta et fint bilde av fossen.


Resultater

25sek, f/4, ISO 100

18mm
Konklusjon

Turen var veldig fin, om enn noe anstrengende. Jeg har tenkt på å kanskje investere i noe mer turvennlig fotoutstyr for å få ned vekta på sekken. Utover det, så kom jeg ikke hjem med de bildene jeg hadde planlagt, men tross alt med et bilde, og med mange lærdommer og erfaringer jeg vil få nytte av senere.


Jeg kan godt anbefale en tur til Trollkyrkja, det er en veldig fin tur!35 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page