top of page

Om Thorvald

2020-07-21 19.59.31 – Kopi.jpg

Litt om meg

Hobbyfotograf med base på Nordmøre, nærmere bestemt Kristiansund.

Fotograf-hobbyen oppsto som et resultat av korona-isolasjon, og etter kort tid har jeg blitt hekta på kombinasjonen av frisk luft og mosjon med et mål om noen gode bilder.

Foreløpig har det for det meste blitt landskapsbilder fra nærområdet, men tar selvsagt med kameraet om jeg beveger meg andre steder i inn- og utland, selv om det foreløpig er begrenset med reisevirksomhet. Heldigvis har Nordmøre mye fin natur å by på.

Følg meg gjerne på instagram, hvor jeg legger ut bilder fortløpende. Håper også å oppdatere turbloggen etter hvert som jeg utforsker nye områder.

Tilnærming til fotografering

Hva er et "godt" fotografi? Hva ønsker jeg å formidle med mine bilder?

For meg er foto et byggverk med flere etasjer. Fundamentet er den tekniske gjennomføringen. Hvordan beherske innstillingene på kameraet. Hvordan få skarpt fokus i ulike situasjoner. Hvilken lukkerhastighet og blenderåpning passer i ulike settinger? Skal jeg bruke zoom eller vidvinkelobjektiv? Hvordan behandler jeg bildene i etterkant?

Alt dette er ting jeg har kastet meg over de siste månedene, med utallige timer med Youtube-videoer, artikler på nett og ikke minst prøving og feiling på egen hånd. Resultatet av dette er at jeg nå, oftere enn før, klarer å produsere et fotografi som er noenlunde riktig eksponert og med noenlunde skarpt fokus. Jeg er fortsatt å betrakte som en nybegynner, men den innsatsen jeg har lagt ned gjør at jeg nå vet nok til å unngå de verste feilene og kan begynne å flytte noe fokus fra det rent tekniske over på hva jeg ønsker at et gitt motiv skal formidle.

Hvis fundamentet i "byggverket" er hvordan bildet innenfor rammen man har valgt skal bli best mulig, så er neste etasje hvordan man plasserer rammen. Her ligger mange spennende temaer, som lys, komposisjon, geografi etc. Hvor skal jeg dra for å ta bilder? Når er det best lys? Og ikke minst, hva skal jeg ta bilde av når jeg kommer dit? Naturen rundt oss gir uendelig mange mulige svar på dette. Og selv om det ikke finnes noen fasit, så er det likevel slik at av to teknisk perfekte bilder fra samme lokasjon, så vil ett av dem ofte kunne betraktes som bedre enn det andre, ut fra komposisjon, lys og andre faktorer. Å beherske estetikken i et bilde er en kunst som jeg tror bare tid og erfaring kan lære deg å mestre. Men når jeg ser på bilder fra profesjonelle landskapsfotografer som jeg beundrer og ser opp til, så gir det meg tro på at det er mulig.

Den neste og kanskje øverste etasjen i det fotografiske byggverk, handler om budskap og formidling. Et perfekt eksponert fotografi med perfekt komposisjon og lys, vil unektelig være vakkert å se på. Men forteller det en historie? Hvordan kan jeg med mine bilder skape noe som både er vakkert, men som også berører og kommuniserer med mottakeren? I landskapsfotografering er dette en ekstra utfordring fordi bildene ofte mangler personer til å fortelle historien. Jeg tror likevel at historien finnes der, og for hvert bilde jeg tar, vil jeg prøve å finne nye måter å fortelle den på.

I tillegg til alt dette, så handler landskapsfotografering for meg like mye om å bare være ute i naturen og leve i nuet. Fotografiet er en ekstra bonus og en grunn for meg å komme meg ut, men opplevelsen ved å være ute i frisk luft enten alene eller sammen med familie eller venner er belønning nok i seg selv!

Kontakt

Thanks for submitting!

bottom of page