top of page
Søk
  • Forfatterens bildeThorvald Stolsmo Bøe

Stavneset fyr - lek med komposisjoner

Det er viktig å benytte de mulighetene man får til å fotografere, og som familiefar er det da lurt å kombinere familieturer med fotografering. Det legger noen begrensninger for tid og sted, men om man ikke har for høye forventninger kan man likevel få noen ok bilder og lære noe nytt.


Stavneset fyr på Averøy er en enkel og fin tur som passer for barnefamilier, og de har også vaffelservering på Søndager (nam!). Lyset var ikke perfekt, men jeg tok selvsagt med kamerasekken og dro på jakt etter nye komposisjoner og vinkler.


Om bildene ikke vinner noen priser, er det alltid kjekt å øve inn rutine og ferdigheter i jakten på komposisjonen. Jeg må innrømme at jeg har en vei å gå når det gjelder å bli rutinert nok i tekniske kameraferdigheter. Det kommer seg, men jeg lærer stadig nye ting. Denne gangen hadde jeg fra tidligere klart å sette eksponeringskompensering på +1, slik at alle bildene ble overeksponert. Dette oppdaget jeg heldigvis, og jeg skjønte hvorfor alle bildene mine en stund hadde vært så lyse (duh!).


Med kamerainnstillingene under kontroll, kunne jeg fortsette. Siden skyene var veldig blasse og kjedelige, la jeg ikke så mye vekt på eksponering, men fokuserte på å forsøke å finne en god komposisjon.


Det første jeg forsøkte var dette:

Dette er en veldig opplagt komposisjon, men jeg liker at stien leder øynene inn mot hovedmotivet.


Det jeg egentlig kunne tenkt meg var å få med sjøen på andre siden, men dette var veldig vanskelig pga terrenget. Kanskje jeg gjør et nytt forsøk en annen gang.


Jeg klatret over gjerdet, for å forsøke å finne noe annet som fungerte. Hovedprinsippet i en god komposisjon er å ha et hovedmotiv, noe interessant i forgrunn, og noe i mellom. Hovedmotivet her er såklart fyret, og mellomgrunnen blir berget. Jeg forsøkte derfor å finne en interessant forgrunn.


Jeg fant en vannpytt, og justerte stativet slik at kameraet sto lavere. Jeg synes ikke dette fungerte helt. Den lille pytten med vann er ikke stor eller spennende nok til å utgjøre en interessant forgrunn.


Et annet tips jeg har plukket opp, er å sette kameraet nesten helt ned på bakkeplan, og bruke vid vinkel på objektivet for å blåse opp forgrunnen og gjøre den mer spennende. Jeg fant en annen dam med vann, og plasserte kameraet vesentlig lavere:

Dette fungerte ikke så verst. Jeg orket ikke å hente vidvinkelobjektivet som lå oppe ved fyret, men med superzoom på 28mm kommer jeg ganske bredt likevel. Jeg har også satt på polariseringsfilter som tar bort refleksjoner, slik at vi kan se mye mer detaljer under vannflaten.


Til slutt finner jeg en fordypning i terrenget hvor jeg kan få med noen gresstuster i forgrunnen:

Nok en gang fungerte det dårlig. Gresset blir for dominerende uten å være spesielt interessant, og vinkelen gjør at fyret blir lite synlig.


Likevel er jeg veldig fornøyd med å ha fått trening i å finne komposisjoner, og truffet passelig bra på nr 1 og 3 av bildene over. Det er morsomt å prøve seg fram, og om man bare kan bli litt bedre hver gang, kan man etter hvert gjøre store fremskritt.1 visninger0 kommentarer

Commentaires


bottom of page