top of page
Søk
  • Forfatterens bildeThorvald Stolsmo Bøe

Karihola - Den filtrerte sannhet

Det er en dag tidlig i August, og i dag blåser det frisk bris fra vest/sørvest. Dette gir fine, skummende bølger, og jeg drar nedover for å se om jeg kan fange noen fine bølgeplask.Jeg finner et bra sted hvor jeg kan se bølgene slå mot berget. Vinden er konstant og merkbar, så jeg setter opp stativet ekstra bredt og sikrer det ved å henge sekken i kroken under, slik at ikke et plutselig vindkast skal ta med seg hele sulamitten på sjøen.


Jeg har tre mål for turen. Det ene er å fange litt skikkelig bølgesprut med kort lukkerhastighet som fryser dråpene i lufta. Det andre er å eksperimentere med ND filteret med lang lukkertid, for å få en flat, trolsk sjø og fluffy, myke skyer. I tillegg tenker jeg å ta en intervall-serie for å lage en timelapse.
Jeg får noen ok bølgebilder, og beveger meg til en høyde, hvor jeg tar et focus stacket bilde med lilla lyng i forgrunnen, samt prøver meg på et panoramabilde. Jeg har etter hvert lært meg at panoramabilder skal tas med kamera stående, for å få med mest mulig høyde. Dette er en utfordring, fordi man helst bør ha en såkalt L-brakett, noe som er omtrent umulig å få tak i for min etter hvert tilårskomne Nikon D700. Jeg bestilte først en billig en på aliexpress, men den var ikke tilpasset kameraformen, og hadde dermed ikke noe annen støtte enn det ene skruehullet den var festet i, noe som ikke ga godt nok feste. Jeg ser at det finnes tilpassede L-braketter for D700 med batterigrep, og jeg har derfor begynt å bruke batterigrepet for å sjekke om kameraet får plass i sekken når det blir høyere. Det får det, og når jeg i tillegg får dobbel batterikapasitet, har jeg begynt å sette pris på batterigrepet, selv om kameraet blir litt større og mer klumpete. Uansett, foreløpig har jeg ikke L-brakett, og må bruke tilt-funksjonen til stativet, noe som ikke er ideelt, siden kameraet kommer på siden og blir mindre stabilt.

Jeg tar panorama-serien, men i ettertid viser det seg at jeg ikke har strammet stativfestet godt nok i kameraet, så det har sklidd mellom hvert bilde, og panoramaet er dermed ubrukelig. Her ligger det an til L-brakett!


Jeg går videre, og finner en fin plass nede ved sjøen med store steiner jeg kan bruke i forgrunnen, mens jeg prøver meg på en lang eksponering.Mens jeg vurderer om jeg skal investere i et "ordentlig" filter-sett, har jeg kjøpt to sirkulære filtre. Ett pola-filter, og ett justerbart ND-filter. Selv om det høres praktisk ut å kunne justere ND-filteret, er det litt krøkkete å stacke disse, og jeg sliter med å justere dem optimalt. Her trenger jeg nok mer trening. Jeg oppdager også at om jeg skrur opp tettheten på max, får jeg lilla fargeskjær i bildet. Jeg vet ikke om dette er et resultat av at jeg bruker ND-filteret på toppen av pola-filteret. Jeg kommer nok til å bruke dem fortrinnsvis hver for seg framover, eller evt. hoppe i det og svi av noen lapper på et firkant-filtersett.


Uansett, jeg tar en rekke bilder med lukkertider fra 1-10 sek, for å eksperimentere litt. Jeg får til et ok bilde med 10 sekunder, men det er nok litt vel lang lukkertid, så jeg kommer nok til å eksperimentere mer med lukkertider på 1-5 sek framover.


Jeg har tatt mange hundre bilder, og beveger meg hjemover for en lengre redigeringssesjon. En litt morsom detalj er at stien går gjennom et gammelt bunkers-anlegg fra krigen:


Veien hjem går gjennom her...


Nå er det bare å benke seg foran pc'en, og starte redigeringen:Resultater - timelapse

Det var veldig morsomt å lage min første timelapse video. Jeg brukte først et gratisprogram i windows, men fikk veldig mye flimring. Jeg lastet deretter ned Panolapse, som er et gratis verktøy. Selv om bildekvaliteten i gratisversjonen er begrenset, fungerte det veldig bra, og jeg klarte å få bort mye av flimringen. Vi får se om jeg oppgraderer etter hvert. Uansett, her er resultatet:
Resultater - Bilder


Først et par "vanlige" bilder:


1/200 sek, f/13, ISO 100

28mm


1/160 sek, F/11, ISO 100

28mmDisse er tatt håndholdt, litt nærmere sjøen:


1/200 sek, f/10, ISO 100

44mm


1/200 sek, f/9, ISO 100

28mm


Her følger varianter av samme motiv, men med lengre lukkertider:


1 sek, f/13, ISO 100

28mmDrømmeaktig sjø

10 sek, f/18, ISO 100

28mm


Utsikt fra høyden:1/50 sek, f/8, ISO 100

28mm


Og til slutt, en 10-sek eksponering fra sjøkanten:


10 sek, f/9, ISO 100

28mm

3 visninger0 kommentarer

Commentaires


bottom of page