top of page
Søk
  • Forfatterens bildeThorvald Stolsmo Bøe

Farstadsanden - en drømmestrand

Farstadsanden er et unikt område i Møre og Romsdal. En nydelig sandstrand med Stemshesten tronende i bakgrunnen som en legokloss på et ellers paddeflatt område. Helt siden jeg ble bitt av fotobasillen har jeg hatt et ønske om å dra hit og fotografere, men det har alltid kommet ting i veien. En nydelig sommerkveld i August, får jeg endelig sjansen. Jeg beregner god tid, slik at jeg kommer fram over en time før solnedgang.

På veien må jeg stoppe og ta et kjapt bilde av Storseisundbrua på Atlanterhavsveien, som er en unik veistrekning med mange fotogene utsiktspunkt.


Ut vinduet ser jeg Mælen, som vi gikk opp på for ikke lenge siden. I dag er det ikke tåke heller :)
Nærmer seg...
Stemshesten troner i bakgrunnen som en selvsagt regent i terrenget.

Området før stranda er også veldig fint. Men nå har jeg målet i sikte...Farstadsanden er en nydelig sandstrand, i et ellers nydelig område. Sola nærmer seg horisonten, og jeg trasker rundt på jakt etter den beste komposisjonen.


Det eneste problemet nå, er at det er for mange ting å velge blant. Jeg vet at en god landskapsfotograf helst kommer hjem med ett eller to bilder, men jeg gir etter og fråtser i motiv og farger.Til slutt har sola gått ned, og jeg har tatt et lass med bilder. Her blir det mye redigeringsarbeid! Det er mange typer fotoekspedisjoner, på noen må man jobbe hardt for å få ett eller to gode bilder, men det er godt at det finnes turer som dette, hvor motivene roper etter deg. På veien hit har jeg også sett flere andre potensielle fotoplasser, så jeg gleder meg til å komme tilbake til området en senere anledning.


Fotografering

Hovedhensikten med turen var naturlig nok å ta bilder av en nydelig strand i solnedgang, og det er jo et motiv som kanskje ikke er blant de mest utfordrende med tanke på å få til noe som ser bra ut.


Likevel har jeg mål om å utvikle meg og lære noe nytt i løpet av turen. Selv om det er plenty av fine motiver her, ønsker jeg å ha fokus på å finne gode komposisjoner og skape bilder med god balanse. Med andre ord, så er jeg ikke fornøyd med å bare ta bilder av strand og hav med vakre farger i solnedgangen. Bildet må ha god balanse og dynamikk, gjerne med tydelig forgrunn, ledende linjer eller andre ting som gjør bildet interessant utover at det er fargerikt.


Dette synes jeg at jeg fikk til på en del av bildene, men ikke alle. Så det er fortsatt mye utvikling å hente her.


Det andre jeg ønsket å få til, var å eksperimentere med ND-filter og lengre lukkertider, både for å skape en mykere effekt på vann og bølger, og for å forsøke å få inn i ryggmagen hvilke lukkerhastigheter som funker for ulike effekter. Her lærte jeg mye, bl.a at mitt variable sirkulære ND filter har sine begrensninger. Det skal i utgangspunktet kunne gi opp til 10 stopp, men i praksis begynner det å gi tydelig vignettering fra 7-8 stopp, noe som begrenser lengden på lukkertidene ganske kraftig, spesielt mens sola fortsatt er oppe. Spørs om det ligger an til innkjøp av et litt mer "skikkelig" filter-sett.


Resultater:

Etter en del timer foran skjermen med Lightroom og Photoshop, har jeg bildene klare, og jeg er godt fornøyd med resultatet. Flere av bildene er kanskje blant de beste jeg har tatt.


1,3 sec f/11, ISO 100, 18mm


2,5 sec, f/9, ISO 100, 18mm


0,4 sec, f/9, ISO 100, 28mm


0,8 sec, f/9, ISO 100, 28mm


1/6 sec, f/9, ISO 100, 18mm


2 sec, f/14, ISO 100, 18mm


1/15 sec, f/9, ISO 100, 28mm


0,4 sec, f/11, ISO 100, 25mm


0,4 sec, f/11, ISO 100, 18mm

21 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page